Az 1982-es remek spanyolországi bemutatkozás után a kameruni válogatott sikert sikerre halmozott. 1984-ben először nyerték meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, ráadásul a döntőben - Ambazonia lakosságának kivételével minden kameruni felhőtlen örömére - a szomszédos Nigériát verték laposra. Az önbizalomtól duzzadó csapat azonban csúfos, 4-1-es vereséget szenvedett Lusakában az 1985. áprilisában lejátszott világbajnoki selejtezőn Zambia ellen, és mivel a selejtezősorozatot akkor még direkt oda-visszavágós rendszerben szervezték, így Kamerun szégyenszemre kihagyta az 1986-os mexikói világbajnokságot.

Kamerun - Nigéria 3-1, Afrikai Nemzetek Kupája döntő, 1984

Az elmulasztott világbajnokság után az 1982-es hősök egy része, például a korábbi csapatkapitány Théophile Abega, lemondta a válogatottságot és a szövetség egy ambíciózus, de teljesen ismertelen edzőt, az üzbég-orosz Valerij Kuzmics Nepomniacsit nevezte ki szövetségi kapitánnyá. A szövetség célja és a kameruni lakosság elvárása egyértelmű volt: kijutni az 1990-es olaszországi világbajnokságra. A megfiatalított, de még mindig Roger Milla vezette Kamerun az 1986-os afrikai kontinensviadal döntőjében csak a tizenegyespárbajban maradt alul a házigazda Egyiptommal szemben, 1988-ban pedig - természetesen Nigériát verve a döntőben - aranyérmet nyert.   

Valerij Kuzmics Nepomniacsi

Az 1990-es selejtezősorozatot nagyon könnyen vette a csapat, a négyfős csoportból (Nigéria, Angola, Gabon) egyetlen vereséggel léptek tovább, Tunéziát oda-vissza verve pedig készülhettek Olaszországra. A felkészülési meccsek és az 1990-es Afrikai Nemzetek Kupája során azonban kiderült, hogy a csapat komoly ellenfélel szemben gólképtelen. Nepomniacsi kis túlzással szinte az összes kameruni csatárt kipróbálta, aki háromnál több gólt szerzett a bajnokságban, de sehogy sem akart összeállni a támadószekció. Paul Biya, Kamerun diktátora elnöke értesült a problémákról és egy percet sem habozott: felhívta a réunioni tengerparti villájában ejtőző, már rég visszavonult, 38 éves Roger Millát, aki nem tudott ellenállni a kérésnek és a beígért prémiumnak.  

Kamerunt a címvédő Argentínával, az EB-ezüstérmes Szovjetunióval és a Hagi vezette, az európai selejtezők alapján bivalyerős Romániával sorsolták össze. A világbajnokság nyitómeccsén a hatvanadik percig Kamerun simán méltó ellenfele volt Argentínának, sőt, veszélyes kontratámadásokból pár hatalmas helyzetet is kidolgozott a csapat. Azonban úgy tűnt, Argentína rutinból bedarálja az afrikaiakat, különösen azután, hogy a 61. percben (yaoundéi utcai vélemények szerint a nyilvánvalóan rasszista, hiszen francia) Vautrot megette Canigga műesését és kiállította André Kana-Biyiket.

Kamerun - Argentína 1-0

Jött azonban a 67. perc és Francois Omam-Biyik (egyes híresztelésekkel ellentétben nem rokona Kana-Biyiknek) FÉLHŐFEJESE és az argentín Pumpidu bénázása és máris Kamerun vezetett. Az argentínok tempót váltottak, de Thomas Nkono mindent fogott és hiába állították ki még Benjamin Massingot is a ráadásban (Canigga letaglózása csillagos ötöst érdemel) Maradonáék képtelenek voltak betalálni.

A következő ellenfél a Szovjeteket könnyen legyőző Románia volt, a két kétpontos csapat helyzete egyszerű volt; aki nyer, az továbbjut. A hatvanadik percig csak gyűrték egymást a válogatottak, de az utolsó fél órára beálló Roger Milla két gólja mindent eldöntött, és a szovjetek elleni utolsó meccsnek már semmi tétje sem maradt (ki is kaptak négy góllal, ez volt egyébként Kamerun első veresége világbajnokságon).

Kamerun - Románia 2-1

A nyolcaddöntőben a Valderrama vezette kolumbiai válogatott várt Kamerunra. A gólnélküli 90 percet követően a második félidőben beállt Roger Milla a hosszabbításban két percen belül két gólt szerzett és a legjobb nyolc közé lőtté Kamerunt. Az első gólja a világbajnokság egyik legszebb találata; két védő között játszotta tisztára magát és ballal kilőtte a rövid felsőt. A második pedig minden bizonnyal a vébék történetének egyik legviccesebb gólja; az idióta Higuita jó szokásához híven megpróbálta elhúzni Milla mellett a labdát és természetesen pórult jár.

Kamerun - Kolumbia 2-1

Kamerun első afrikai csapatként bejutott a legjobb nyolc közé és a Linekerrel-Gascoigne-val fémjelzett Anglia, ha kicsivel is, de jobbnak bizonyult Milláéknál. A fiatal Robert Platt pár elpuskázott kameruni ziccer után a 25. percben megszerezte a vezetést. Kamerun teljes offenzívába kezdett, az angolok erejéből meg csak pár veszélyes kontrára futotta. A 60. percben végre góllá érett a MEDDŐ MEZŐNYFÖLÉNY miután Paul Gascoigne felvágta a kapura törő Milla apót. Kamerun támadásban maradt és négy perccel az egyenlítés után Milla tökéletes passzából Ekeke megszerezte a vezetést. Hét perc hiányzott az elődöntőbe jutáshoz, de a 83. percben Lineker bevágta a felrúgásáért jogosan megítélt tizenegyest. A hosszabbításban, bár Kamerun sorra hagyta ki a helyzeteket, végül Anglia jutott előnyhöz, miután az első épkézláb angol támadás végén Linekert megint felvágták a büntetőterületen belül. A tizenegyest a sértett értékesítette, hazaküldve Kamerunt.

Kamerun - Anglia 2-3

Statisztika: 5 meccs, 3 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 7 szerzett gól, 8 kapott gól

Házi gólkirály: Roger Milla 4 gól

A torna sztárja: Roger Milla

7 komment

Címkék: vébé kamerun 1990 milla nkono

A bejegyzés trackback címe:

https://leslionsindomptables.blog.hu/api/trackback/id/tr442061835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefan Derrick 2010.06.07. 14:23:44

Jó a cikk, egyébként magyar átírásban az edző neve Nepomnyascsij. Jelenleg a Tom Tomszkban Németh Norbi edzője.

Blobov 2010.06.07. 14:49:33

A nagybetűs kifejezések a modoros blogra utalnak?

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.07. 17:15:07

A másik nagy sztár pedig Makanaky volt.

Jaksi · http://www.cameroon.hu 2010.06.08. 09:54:19

Köszi a posztot, jó volt újraélni. Emlékeszem, az argentin-meccs előtt nem ismertem még Kamerunt, és gyerek fejjel sima argentin-győzelmet tippeltem. Aztán jöttek ki a játékoskijárón a csapatok, és a kameruniak szemében látszott, hogy nem egy kiadós zakóért jöttek. Sohasem felejtem el azt a meccset, alighanem Omam-Biyik fejesénél váltam végérvényesen Kamerun-drukkerré. 20 év után álmomból felkeltve is a 80-90%-át fel tudom sorolni az akkori 22-es keretnek. Makanaky és Mfedé csodásan mozgatták a csapatot, Tataw pedig a vb talán legjobb jobbhátvédje volt.

Az utolsó mondatokkal vitatkoznék csak egy kicsit (igaz nem elfogulatlanul :-)): Lineker két esése Oscar-díjas volt, ma legalább az egyikért sárgát kapna. Az elsőnél pl. több ütemmel korábban kezdett összerogyni, minthogy a védő lába egyáltalán az ő vonalába ért volna. De Nkono sem érte el a lábát, bár ez szép produkció volt, mert csak lassításból látszott.

A ruszkik elleni 0-4 meg erősen bundagyanús meccs volt, ugyanis a 4 gólos különbség kellett a SZU-nak ahhoz, hogy legyen némi reménye a továbbjutásra. Ehhez az kellett volna, hogy Argentína és Románia ne ikszeljen le. Persze nem tették meg ezt a szívességet, egy unalmas 1-1-gyel mindketten továbbmentek. :-)

SPEED 2010.06.08. 23:41:52

@Jaksi: Barátom, egyrészt Lineker SOHA nem dobta fel magát, ezt a divatot akkor még nem hozták át Angliába a cigányok. Ami pedig még ennél is fontosabb, a kameraállásból jól látszik, hogy mindkettő atombiztos tizenegyes, az első nem is értem, hogy lehet vitatkozni, a másodiknál lehet, hogy hosszan szökteti magát, de ettől még szépen bedarálják.

Jaksi · http://www.cameroon.hu 2010.06.09. 10:00:49

@SPEED: Úgy látszik, ezúttal kétszer is kivételt tett. :-) Lineker nagy figura volt, 80 perc semmittevés után is képes volt meccseket eldönteni, értett ő ahhoz, hogy hogyan kell helyzet nélkül gólt rúgni.

Az elsőn lehet vitatkozni, mert az nem látszik tisztán, hogy a támaszkodó lábával mi történik, de az biztos, hogy az oldalról érkező védő nem találja el, főleg nem akkor, amikor elkezdett a földre zuhanni.

A másodiknál hosszan szökteti magát, majd tesz egy kis kitérőt Nkono felé és így találkoznak. Profi munka, mert van kontakt, csak nem a kapus találta el őt, hanem ő a kapust. Ezt 100-ból 99 bíró befújja, főleg hogy az őt üldöző védő sem tudja kikerülni a tumultust.

De mondom, nem vagyok elfogulatlan, tehát még akár jogosak is lehetnek. Azt hiszem, ez 20 év távlatából kb. mindegy is.

A végeredménytől függetlenül szerintem a vb legjobb meccsét játszotta a két csapat.
süti beállítások módosítása